This Old Heart of Mine
Scris de Anda, Publicat in Căutări
Se spune că mintea umană are o capacitate grozavă de autoprotecţie. Că, de multe ori, blochează un eveniment neplăcut, ceva ce a adus durere, dezechilibru, deprimare. Îl închide într-un colţ întunecat, prin care nu mai şterge praful în veci. Ca şi când nu s-ar fi petrecut. Totul, pentru a merge înainte.
M-am plimbat recent cu bicicleta prin cartierul unde am copilărit. Bunica mea locuia la primul etaj, în a treia scară a unui bloc lung, chiar pe colţ. Obişnuiam să o strig când treceam pe sub geamul ei, cu multă vreme în urmă. Ea nu mai e de câţiva ani, dar am observat nişte rufe întinse la uscat şi, pentru câteva clipe, inima mea şi-a grăbit bătăile. Aproape că mă aşteptam să o văd scoţând capul pe geamul de la bucătărie. Nu avea cum să se întâmple aşa, desigur, hainele fuseseră probabil întinse de nişte vecini care au acces în apartament. Dar raţionamentul ăsta l-am făcut abia după câteva momente de pedalat mai febril.
M-am reîntâlnit la un moment dat, întâmplător, cu un bărbat cu care formam cândva un fel de „împreună”. L-am văzut de departe, venind prin mulţime, şi mi-am amintit cum, în locurile publice în care ieşeam, de câte ori nu eram unul lângă altul, mă căuta mereu cu privirea. Când stabileam contactul vizual, îmi făcea cu ochiul, iar eu zâmbeam. A făcut la fel, deşi nu-l mai văzusem de vreo doi ani. Dar, până să realizez asta, câteva clipe, inima mea şi-a schimbat ritmul, iar zâmbetul a fost la fel de larg ca altădată. Ca şi când „împreună” mai exista încă, într-un loc neprăfuit.

©Emilian Chirilă | www.emilianchirila.ro
La primul etaj, a treia scară, într-un bloc lung din Aiud, nu mai locuieşte nimeni. Un bărbat care altădată îmi făcea cu ochiul în mulţime m-a pierdut din vedere. Cu toate astea, mintea mea, care a dezvoltat, în timp, admirabile mecanisme de protecţie, care poate desena cu repeziciune o schemă logică pentru orice problemă de viaţă, aşa încât să nu rămână variantă de rezolvare neexplorată, mă lasă să alunec câteva clipe, din când în când, într-un trecut mai mult sau mai puţin îndepărtat, în care îmi era bine. Singura explicaţie pe care am găsit-o este aceea că tot ce iubim cândva, tot ce trăim din plin, tot ce dăruim şi tot ce visăm se adună undeva, după scheme cu totul ilogice, în cavitatea toracică, uşor pe stânga. Şi, de acolo, ne conduce întreaga viaţă. Chiar dacă noi, naivi, alegem să credem altceva.
Sunteți absolut minunată! Vă îmbrățișez!
Vă mulţumesc mult pentru gând!
Anda, admirabil! Te super-imbratisez!
Îţi super-mulţumesc, Jeni!
E atat de multa frumusete si sensibilitate in scrierile tale !
Mulţumesc. Când am creat acest blog, l-am dorit a fi un loc unde oamenii să intre şi să citească tocmai cu speranţa că vor găsi ceva care să le dea încredere, zâmbet şi o stare de bine. Mă bucur de câte ori reuşesc.
Anda, de obicei caracteristica principala a textelor tale, daca nu sunt cu intentie clara de satira si daca nu sunt spuse ca o gluma, sunt calde si emotionante.
Dar acesta de acum m-a sensibilizat in mod exceptional. Poate vremea de afara care, dintr-o primavara superb de insorita, s-a transformat intr-o toamna calda cu vant si ploaia ce sta sa vina, nu stiu. Stiu doar ca a doua zi de Pasti am ajuns in satul bunicilor mei, la casa care a fost a lor si in curtea careia albastrelele, lalelele si liliacul plantat de mine cu nu stiu cati ani in urma, au adus-o pe bunica atat de aproape in gandul meu incat aveam impresia ca pot sa o ating. In cavitatea aceea despre care spuneai tu spatiul s-a facut, deodata, mult prea neincapator pentru ceea ce ochii priveau fara sa mai caute explicatii.
Cred ca ar fi greu si trist daca toate amintirile bune ni s-ar sterge din memorie. Uneori avem nevoie sa ni le reactualizam. Asa, din intamplare sau de dor.
Când e vorba despre bunici, sufletul e mereu neîncăpător. Poate pentru că ei au găsit această formă de a exista încă. Altfel ar însemna că a trecut prea mult timp, mult şi în zadar. Cred că peste lucrurile de care ne este dor nu se depune praful niciodată.
Frumos scrieți doamnă !
Vă mulţumesc mult, domnule!
CĂRȚILE MELE
Articolele mele din
Ultimele postări
Ultimele comentarii
Etichete
Arhivă
Abonează-te la Newsletter