Tu când te-ai auzit ultima dată trăind?
Scris de Anda, Publicat in Căutări
“Când am simţit că mă desprind de pământ, reacţia mea n-a fost de plăcere, ci de fericire. M-am auzit cum trăiesc, ca să spun aşa.” Sunt vorbele prin care inventatorul francez J.A.C. Charles descrie prima ascensiune la bordul unui balon cu hidrogen, de pe 1 decembrie 1783. Sau, cel puţin, aşa ne spune Julian Barnes în “Niveluri de viaţă”.
Ne petrecem o treime spre o jumătate din viaţă creionându-ne o listă cu tot ce am dori să atingem, încercând să rezolvăm toate problemele după schema if-then-else şi scăpând din vedere “factorul uman”. Credem că anumite persoane vor conta mereu şi că vom putea scrie finaluri la toate poveştile pe care le începem. Folosim cuvinte mari, cum sunt “niciodată” sau “întotdeauna”, cel puţin o dată pe zi. E omeneşte.
Trecem de 30 de ani până să înţelegem că părinţii noştri au făcut cum au ştiut mai bine. Că legătura cu ei este, probabil, singura de necontestat, de nejudecat, de nedezlegat. Că, deşi ei numesc “hobby” ceea ce noi considerăm a fi “stil de viaţă”, sunt singurii care ne acceptă şi când ratăm pe mai mult de un plan. Că, atunci când ne certăm, se supără un pic pe ei, mai puţin pe noi şi îndeosebi pe felul în care au decurs lucrurile. E normal.
Iubim de n-1 ori până la povestea care ne învaţă că schemele logice nu-şi au rostul. Că reuşitele au uneori la bază cele mai stupide motive şi e de preferat să nu te iei prea tare în serios. Că viaţa are o grămadă de începuturi şi un singur final cert. Că toate calculele matematice, fizice, morale sunt date peste cap de chimia dintre doi oameni. Se întâmplă.

©Emilian Chirilă | www.emilianchirila.ro
Să te auzi cum trăieşti e cel mai greu lucru din lume. Sau cel mai frumos. Sau ambele. Ca să-l atingă, în 1783, J.A.C. Charles a construit un balon cu hidrogen cu care a zburat 2 ore şi 5 minute, înălţându-se până la 550 de metri. Acum nu mai e atât de complicat. Undeva, la graniţa dintre o treime şi o jumătate din viaţă, îi ignori pe cei care te sfătuiesc să fii altcineva, altundeva, altfel. Nu mai vrei să dai timpul înapoi, să desenezi finaluri, să păcăleşti chimia. Îţi spui, uneori zilnic, de câte ori este nevoie: “E omeneşte. E normal. Se întâmplă.” Şi balonul tău cu hidrogen se mai ridică un pic.
balon fericire iubire J.A.C. Charles Julian Barnes Niveluri de viaţă părinţi timp trecut viaţă zbor
MULT SUCCES , ANDA !!:)
Îţi mulţumesc mult!
Anda, mi-as dori sa recitesc textele tale vechi. Unul dintre ele sigur a facut istorie (stii tu). 🙂
PS: te-am trecut in blogroll!
Textul cu pricina stă bine acolo unde este. Au trecut 7 ani de când l-am scris. Şi asta numai pentru că m-a provocat tata. Îţi dai seama, concurs cu publicarea textului într-o revistă, plus POZA autorului!!! 😛 Şi, de acolo, au pornit toate. Aproape o viaţă de om.
PS: Ce onoare! O să-mi fac şi eu un blogroll cât de curând.
Sa fie cu bine!
Sti ca ai oameni care te vor citi si reciti ori de cate ori vor simti ca randurile tale sunt un raspuns…
Ma bucur de revenire!!!!❤️
Să sperăm că e aşa, Mili, deşi eu le scriu şi rescriu tocmai căutând un răspuns. Salută Londra din partea mea, a fost “declaraţia mea de independenţă”, la un moment dat!
Să te auzi cum trăieşti e cel mai greu lucru din lume si cel mai frumos.
Succes ! 🙂
Da, Alina, iar eu cred că tu te auzi trăind, din când în când. Spun asta cu ochii la atmosfera din fotografiile tale.
Bravo Anda! Asteptam de mult timp asta. “Te citesc” cu drag, oricad.
Am tot cautat articolele publicate de tine in revista la care ai colaborat ceva vreme. Am ramas doar cu amintirea lor cu miros de sambata dupa-amiaza.Tare mult as vrea sa le recitesc.
Monica, mulţumesc. Vor fi şi texte mai vechi, chiar dacă pe mine nu mă reprezintă în totalitate, mai multă lume mi-a zis că şi-ar dori să le regăsească undeva, măcar o parte. La unele poate voi face un “update”, dacă voi crede că povestea ar avea nevoie de nişte completări sau de o continuare. Trebuie să readuc cumva atmosfera zilelor tale de sâmbătă. 😉
Ma aud traind in fiecare zi. Si-asta din simplul motiv ca ma trezesc adesori vorbind cu glas tare, eu cu mine insami, atunci cand ceva nu-mi iese asa cum am vrut si gandurile mele au lucrat in surdina maxima in scopul implinirii lui. Sa fie inceput de senilitate? Sigur, ar spune un carcotas fericit de concluzia lui.
Si totusi au fost momente de liniste maxima, cand nu stiam exact “daca” sau “pana cand” va mai fi un maine. Ca, totusi, speram, e-adevarat. Totul venit din firea mea, esentialmente, optimista, poate prea inconstienta cateodata. Sigur, insa, cu o nespusa dorinta de viata. Pentru ca, eu cred, trebuie sa fie un rost pentru care suntem in lumea asta. Altfel ce rost ar mai avea sa auzim zgomotele lumii?
Eu am bombănit cu voce tare gânduri sau planuri de când mă ştiu. Mi se pare că aşa le pot structura mai bine. Mintea poate să facă o grămadă de zgomot. Poate tocmai de asta savurăm momentele de linişte atât, liniştea în care doar ne auzim trăind.
Să ne auzim trăind, doamnă! 🙂
Aşa să facem, măcar preţ de câteva clipe, din când în când! Mulţumiri!
Anda, sa fie intr-un ceas bun!
Mulţumesc, Claudia! Nu am uitat că eu am fost unul dintre primii cititori privilegiaţi ai blogului tău.
CĂRȚILE MELE
Articolele mele din
Ultimele postări
Ultimele comentarii
Etichete
Arhivă
Abonează-te la Newsletter